2010-01-11 13:34:49• hírek • Gozner Gertrud

Huszonnégy éves korig ingyenes a vakcina

Ismét kudarccal végződött a méhnyakrák-elleni oltási kampány a megyében, ugyanis kevés szülő adta a belegyezését, hogy a lánya megkapja a vakcinát.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság statisztikái szerint a kampány első szakaszában, a megyében számon tartott 4 ezer hatodik és hetedik osztályos diáklányból csak 290-et sikerült beoltani. A városokban valamivel többen kapták meg a vakcinát, a hatodik osztályosok közül 77 városi és 56 vidéken élő kislány kapta meg a HPV vírusa elleni oltást, míg a hetedikesek közül 95 városi, és 62 vidéki tanulót tudtak beoltani.

Mind a városokban, mind a vidéki környezetben élő szülők tömegesen utasították vissza a vakcinát, holott az gyermekük életét is megmentheti. Sokan a családi vagy iskolaorvost sem hallgatták meg, amikor aláírták az elutasító nyilatkozatot. Az igazgatóság szerint a szülők sokszor az ismerősök, rokonok tanácsaira hallgatnak, ahelyett hogy egy szakemberhez fordulnának.

Az idei kampányra a megyei közegészségügyi igazgatóság 1800 darab oltóanyagot kapott a minisztériumtól. Amint Dr. Lidia Tamas-tól, az igazgatóság oltásokért felelős munkatársától megtudtuk, a megmaradt oltóanyagot nem küldik vissza Bukarestbe, hanem kérésre az idősebb korosztályba tartozók is megkaphatják. A család- is iskolaorvosok tehát a 12 és 24 év közötti lányokat is fogadják, akik meg szeretnék előzni a méhnyakrák kialakulását. A kampánynak ez a része 2010 első félévében fog lezajlani.

Az oltás ugyan nem kötelező, azonban a hazai és a nemzetközi orvosi szaktekintélyek támogatását élvezi, és különösen fontos, mivel Románia Európában első helyen áll a méhnyakrákos megbetegedések és elhalálozások tekintetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: